Controleren
Sieraden die gedragen worden zijn onderhevig aan slijtage. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat u stenen uit een ring verliest als de pootjes van de zetting te ver afgesleten of verbogen zijn. Of dat uw collier van uw hals glijdt omdat de ogen doorgesleten zijn.
Om dit te voorkomen, of in ieder geval om dit risico te minimaliseren is het verstandig uw sieraden regelmatig te laten controleren bij ons. Mocht het nodig zijn dan krijgt u het advies bepaalde delen te verstevigen of vervangen.
Er kunnen ook krassen op een sieraad komen door het dragen. Vooral bij trouwringen ziet men dit vaak omdat de ringen rond de vinger draaien. Het vastpakken van een metalen deurklink kan al een kras veroorzaken. In de meeste gevallen is het mogelijk om krassen en kleine deukjes te verwijderen.
Wat kunt u zelf doen om uw sieraden zo goed mogelijk te onderhouden?
Uw sieraden slijten harder met slapen dan overdag. Dat komt o.a. door het wrijven over de lakens, Het is daarom raadzaam om uw sieraden ’s nachts af te doen. Ook activiteiten als sporten, etc. komen uw sieraden niet ten goede. Tevens zou het voor u zelf gevaarlijk kunnen zijn als u ergens achter blijft hangen.
Zilveren sieraden.
Zilver is een vrij zacht metaal. Ringen zullen daarom sneller krassen en alles zal sneller slijten. Ook kan het voorkomen dat zilver zwart kleurt door invloeden van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld komen door transpiratie, parfum of chloor. Vaak kunt u het zelf oppoetsen met zilverdip en een speciale geïmpregneerde doek. Als de verkleuring te erg is geworden en het zwart niet meer weggaat dan heeft uw juwelier speciale apparatuur om te polijsten. Vuil onder stenen of tussen schakels kunt u eenvoudig reinigen met een zachte tandenborstel en een beetje afwasmiddel.
Gouden sieraden.
Goud is een redelijk hard metaal, vooral 14 karaats goud. Toch kan goud eenvoudig krassen. 18 Karaats goud is iets warmer geel van kleur, maar hierbij moet opgemerkt worden dat het ook zachter is en dus ook eerder zal slijten.
Goud slijt ook waar het tegen ander goud aanzit, bijvoorbeeld als u 2 ringen tegen elkaar draagt of op punten waar schakels zitten.
Witgoud is van zichzelf een beetje geel of grijs. Om de mooie witte kleur aan het goud te geven wordt er een laagje rhodium overheen aangebracht. In de loop der tijd kan het zijn dat deze laag eraf slijt en de originele kleur van het goud gaat doorschemeren. Ook zal dit gebeuren als er een reparatie uitgevoerd is aan het sieraad. Het is mogelijk om deze laag opnieuw aan te brengen.
Edelstenen.
Diamant is de hardste grondstof ter wereld. Dit betekent dat er niets (behalve diamant zelf!) kan krassen op de steen. Daarom zijn diamanten voor eeuwig, ze blijven altijd even mooi als op de dag van de koop. Ondanks de hardheid van diamant kan het toch voorkomen (sporadisch) dat de steen breekt. Bijvoorbeeld met ongelukkig stoten tegen een glazen ruit.
Alle andere stenen zijn zachter dan diamant en zullen dus eerder krassen en/ of breken. De mate van beschadiging hangt af van de hardheid van de steen en hoe er met het sieraad omgegaan wordt. Bijzonder zachte stenen zijn dan ook niet bedoeld om dagelijks te dragen. Ook kunnen stenen dof lijken als er vuil onder de steen komt. De schittering is weer terug te krijgen door het vuil te verwijderen met een zachte tandenborstel en een beetje afwasmiddel. Daarna afspoelen onder de stromende kraan en het sieraad opwrijven met een zachte, niet pluizende doek.
Parels.
Parelmoer is zacht en poreus. Als een parel veel gestoten wordt komen er snel krassen op en wordt de parel dof.
Parels zijn ook gevoelig voor zuren en chemicaliën. Transpiratievocht en parfum of haarlak kan de parel permanent beschadigen. Het dringt in de poreuze parel en hierdoor wordt deze dof en de oorspronkelijke glans is dan nooit meer terug te krijgen. Daarom is het raadzaam een parelcollier na het dragen even op te wrijven met een zachte vochtige doek.
Parelcolliers zijn geregen op een draad van zijde. Het kan na verloop van tijd gebeuren dat de draad breekt. Om te voorkomen dat alle parels dan op de grond vallen zit er meestal tussen elke parel een knoopje. Ook kan gebeuren dat de draad is opgerekt en opnieuw geknoopt moet worden. Let er hierbij wel op dat het snoer korter wordt omdat de parels dichter op elkaar komen.