Menu
EUR
  • Al 25 jaar een familiebedrijf, persoonlijk en creatief!
  • Eigen goudsmederij met unieke ontwerpen
  • Wij verpakken uw geschenken als een prachtig cadeau

Is mijn horloge bestand tegen water?

In welke mate uw horloge bestand tegen vocht is, is meestal terug te vinden op de achterzijde van uw horloge, de deksel, of het staat op de wijzerplaat. Onderstaande tabel geeft een duidelijk overzicht wat u wel en niet kan met uw horloge. Houd er bij aanschaf van uw horloge rekening mee dat een horloge met een ronde kast beter vocht kan weren dan een horloge met een hoekige horlogekast.

Om uw horloge waterdicht te houden, zitten er diverse (rubberen) pakkingen in uw horloge, bij de deksel, het glas, de kroon en de poussoires. Met de tijd en bijvoorbeeld door temperatuurschommelingen kan de kwaliteit van deze pakkingen afnemen. Hierdoor kan vocht uw horloge makkelijker binnendringen. Laat bij een een batterijwissel of andere horlogereparatie altijd weer uw horloge opnieuw waterdicht maken. 

Horloges hebben verschillende gradaties in waterdichtheid. Het wordt aangegeven op de volgende manieren:

Water Resistant  (30M / 3ATM / 3 BAR)
Uw horloge is bestand tegen opspattend water, zoals een regenbui. U mag uw horloge niet onderdompelen of met veel vocht in aanraking laten komen.

Water Resistant  50M / 5ATM / 5 BAR
Uw horloge is redelijk bestand tegen water. U kunt met uw horloge douchen en bijvoorbeeld de auto wassen.

Water Resistant  100M / 10ATM / 10 BAR
U kunt met uw horloge zwemmen en bijvoorbeeld snorkelen. U mag niet onder water duiken met uw horloge.

Water Resistant  200M / 20ATM / 20 BAR
Uw horloge is bestand tegen water onder druk. Vaak hebben deze horloges een extra dik glas, zogenaamde duikerhorlgeos. U kunt met uw horloge recreatief duiken (tot 40M). Voor diepzee duiken moet uw horloge voldoen aan zeer specifieke eisen en moet 1000M waterdicht zijn.

 

HOE BLIJFT MIJN HORLOGE WATERDICHT?

Waterdichtheid is een momentopname. Zorg er om te beginnen voor dat uw horloge bij elke aanraking met water de kroon (het knopje om de tijd goed te zetten) goed afgesloten is.  Draai niet aan de kroon of poussoirs wanneer uw horloge zich onder water bevindt.

De pakkingen die zorgen voor de waterdichtheid kunnen door temperatuurswisselingen, slijtage, zuren (transpiratie) uitdroging , zout water , heet water, etc.  aangetast worden. De afdichtende werking van de pakkingen zal daarmee verloren gaan. Ook tikken of stoten van de kast , kroon of poussoirs  kan de waterdichtheid beïnvloeden. Garantie op de waterdichtheid is daarom moeilijk te verlenen. Het is dus aan u om het horloge met goede zorg te dragen. Beschadigingen aan het glas kunnen ook van invloed zijn op de waterdichtheid. Het komt nogal eens voor dat een kroon of drukker van een horloge wordt gestoten of door een andere oorzaak een klap krijgt, vaak zonder dat de drager van het horloge zich hiervan bewust is. Als de desbetreffende kroon of drukken hierdoor ontzet is geraakt (hetgeen lang niet altijd zichtbaar is), en niet meer precies op de kast aansluit, kan dit tot lekkage leiden.

Het advies is om het horloge elk jaar te laten testen op de waterdichtheid. Een horloge moet altijd opnieuw op waterdichtheid getest worden na het openen van de kast. Bijvoorbeeld na het vervangen van de batterij.

Een 'waterdichte'  kast die geschikt is om dagelijks mee te douchen, bijvoorbeeld, kan volkomen vollopen met water wanneer de gebruiker er op vakantie mee gaat zwemmen. Wanneer er met het horloge gedoucht wordt, is de temperatuur van het water ongeveer gelijk aan die van de horlogekast. Wanner dit horloge echter wordt opgewarmd in een lekker tropisch zonnetje, kan de temperatuur van de kast oplopen tot wel 40 of 50 graden. Komt het horloge vervolgens plotseling in aanraking met water met een temperatuur van 20 tot 25 graden, krijgt de horlogekast een enorme klap door het relatief grote temperatuurverschil. Een kast die niet speciaal geconstrueerd is voor zulke omstandigheden, kan dan gaan lekken en vollopen met water.

 

CONDENSVORMING

Ook bij goed afgesloten, waterdichte horlogekasten is het mogelijk dat er condens optreedt aan de binnenkant van het glas. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat het horloge 'lek' is; condens kan namelijk ook ontstaan wanneer het horloge plotseling afkoelt. Wanneer een horloge bijvoorbeeld tijdens het skiën onder de handschoen of het jack wordt gedragen (en men zich behoorlijk inspant), kan de kast behoorlijk warm worden. Wordt het horloge vervolgens plotseling aan de koude omgeving blootgesteld, dan koelt het glas sneller af dan de (metalen) kast, die door de lichaamstemperatuur wordt verwarmd. Het vocht dat zich in de lucht in de horlogekast bevindt, kan dan condenseren en een lichte waas vormen aan de binnenzijde van het glas. Zodra het glas weer op temperatuur is gekomen, zal dit waasje vanzelf weer wegtrekken. Is er echter sprake van dikke druppels aan de binnenkant van het glas, dan is de kast waarschijnlijk niet goed waterdicht. Om roestschade aan het uurwerk te voorkomen, moet daar -liefst snel- iets aan gedaan worden. 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »