Menu
EUR
  • Al 25 jaar een familiebedrijf, persoonlijk en creatief!
  • Eigen goudsmederij met unieke ontwerpen
  • Gratis verzekerde verzending boven 100
  • Wij verpakken uw geschenken als een prachtig cadeau

Diamonds are a girls best friend

Diamant

 Diamonds are a girls best friend.– Marilyn Monroe 

Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en de naam is dan ook afgeleid van het Griekse ἀδάμας (adamas) wat onverslaanbaar betekent. Door deze hardheid en prachtige schittering zijn diamanten perfect om in sieraden en horloges te verwerken.

De kwaliteit van de steen bepaalt de schittering en daarmee ook de prijs van diamant. Diamanten worden beoordeeld naar de 4 c’s·        

  • Cut: slijpsel
    Welke slijpvorm heeft de diamant. Bekende slijpvormen zijn briljant, princess, Asher, peer of markies. Hoe zijn de verhoudingen van deze vorm en hoe is de diamant afgewerkt, is hij tot de hoogste gradatie gepolijst?
  • Carat: gewicht
    De grootte van de diamant wordt aangegeven in een gewichtsmaat, karaat. Eén karaat (afgekort ct.) is 200 gram. Ook wordt bij diamanten onder het karaat vaak de term puntje gebruikt. 15 puntjes staat gelijk aan 0.15 karaat. Verwarrend is het dat goudgehaltes ook aangeduid worden in karaat, dit heeft niets met elkaar te maken, deze maten komen niet overeen. Op de pagina over goud, kunt u meer lezen over de karaat aanduiding bij goud.
  • Clarity: zuiverheid
    Letterlijk vertaalt betekent dit helderheid. Heeft de steen insluitsels en zo ja waar bevinden deze zich. Hebben deze onzuiverheden invloed op de schittering? De gradering loopt van I.F. (internally flawless) tot P3 (3e piqué)
  • Colour: kleur
    Welke kleur heeft de steen? Is hij perfect wit, of misschien wel bijzonder roze (fancy colours). De meest witte stenen worden aangeduid met D of River. Deze schaal loopt op tot M of Cape, hoe hoger de letter, hoe geler of bruiner de steen. Witte diamanten en fancy colours zijn het meest zeldzaam, het meest geliefd en daardoor ook het hoogst geprijsd.  


    CUT
    Als een briljant PERFECT is geslepen dan noemen we dat deze Hearts & Arrows geslepen is. In de diamant zijn pijlen en hartjes te zien. Al eeuwenlang zijn diamanten het ultieme symbool van de liefde gebleven. Wanneer een man een verlovingsring of diamanten sieraad koopt, moet het doel zijn een diamant zo mooi en bijzonder te vinden als degene die de diamant zal ontvangen. Hearts and Arrows diamanten zijn ongeëvenaard in precisie, schoonheid en perfectie. Ze bieden een schittering met explosies van wit en gekleurd licht, zelfs bij weinig licht.  

    CARAT
    De allergrootste ongeslepen diamant die ooit is gevonden is de witte “Cullinan Diamant”. De naam is afkomstig van de eigenaar van de mijn waar de diamant is gevonden, James Cullinan. De Cullinan werd in Zuid-Afrika in de buurt van Pretoria ontdekt op 26 januari 1905 en deze ruwe steen woog 3.106,75 karaat en had de grootte van een tennisbal. De edelsteen werd door Joseph Asscher in Amsterdam geslepen in kleinere diamanten, negen grote en 96 kleintjes, waarvan de grootste “Cullinan I” of “Grote ster van Afrika” heet. Deze heeft een gewicht van 530,2 ct.   

    CLARITY

    Waarom schittert een diamant  zo?
    De kleurenpracht die te zien is als men naar een diamant kijkt komt door de perfecte breking van licht binnen de diamant. Door de extreem hoge brekingsindex van diamant wordt de lichtstraal gebroken. Het licht valt uiteen en gaat verder in losse stralen in de kleuren van de regenboog. Dit natuurverschijnsel zie je soms ook als licht op een stuk glas valt. Als de diamant perfect geslepen is worden de lichtstralen binnen de steen nogmaals gebroken en komen dan naar buiten in een pracht aan regenboogkleuren. Dit noemen we het vuur van de steen. Als de diamant niet goed geslepen is gaan er lichtstralen aan de onderzijde van de steen naar buiten, er is dan dus minder vuur! Als er zich onzuiverheden in de steen bevinden absorberen deze de inkomende of uitgaande lichtstralen, de diamant heeft hierdoor minder vuur.

    COLOUR
    Diamant komt in de natuur voor in vele kleuren. Door de invloeden van spoorelementen bij het ontstaan van diamant ontstaan soms prachtige kleuren als bijvoorbeeld roze, blauw, groen en geel. Deze worden natural fancy coloured diamonds genoemd en zijn zeer geliefd. In laboratoria is men er inmiddels in geslaagd om ook diamanten met een “slechte kleur” te behandelen en deze te transformeren naar diamanten met prachtige kleuren. Deze hebben echter een aanzienlijk lagere waarde dan hun natuurlijke variant. In sieraden worden verreweg het meest witte diamanten gebruikt. Om de kleur aan te geven worden vaak letters gebruikt. D is bijna blauwig wit en dit loopt op naar M wat gelig of bruinig getint wit is, of zelfs tot Z geel of bruin.  

Vaak krijgen wij de vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen een diamant en een briljant. Zoals hierboven beschreven is dus het materiaal diamant. De diamant kan op verschillende manieren geslepen worden, de meest populaire vorm is het briljant-slijpsel. Van diamant zijn er vele imitaties, waaronder bijvoorbeeld Zirconia (CZ) wat ook heel veel gebruikt wordt in sieraden. Deze synthetische stenen kunnen ook in briljant-vorm geslepen worden. De fysische eigenschappen van deze imitaties zijn echter heel anders en daarom zullen deze vooral na een tijd dragen niet meer zo schitteren omdat ze beschadigen en het licht negatief beïnvloed wordt door vuil dat aan de steen gaat zitten.

Wilt u nog meer weten? Onze goudsmid is Edelsteenkundige (DGI) en kan u hier meer over vertellen. 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »