Jij bent goud waard!

Goud

Handwerk heeft een gouden bodem (=een goed vakman verdient altijd zijn brood)

Als sterren in een supernova-explosie hun leven beëindigen worden door middel van kernreacties zware metalen gevormd, waaronder goud. Door de zwaartekracht van de zon klonteren alle deeltjes die bij deze explosie ontstaan samen en zo is in het kort de aarde ontstaan.
Goud wordt door de mensheid altijd al als zeer waardevol gezien en wordt in de oudheid al gebruikt als betaalmiddel of om mee te pronken. Het wordt ook wel de “koning der metalen” genoemd.

Puur goud behoort tot de groep edelmetalen, heeft zeer veel gunstige eigenschappen, maar is ook erg zacht. Om de eigenschappen van goud te verbeteren en om de kleur te veranderen wordt goud gelegeerd. Dit betekent dat er aan het goud andere metalen worden toegevoegd om de (draag)eigenschappen te verbeteren.
Veel gebruikte legeringen zijn 14, 18 en 21,6 karaat. (Niet te verwarren met de gewichtsaanduiging karaat bij diamant!)
In Nederland is de meest gebruikte legering 14K (585) geelgoud. In het buitenland wordt vaker 18K goud gebruikt. Puur goud heeft een gehalte van 24 karaat. Bij een 14 karaats legering zijn 14 delen van de 24 goud en de overige 10 delen zijn bijmetalen. Deze metalen hebben een sterke invloed op de eigenschappen van het goud. Het wordt harder, maar ook de kleur kan aangepast worden door de toevoeging van verschillende metalen. Zo geeft de toevoeging van koper de kleur roodgoud of indien in mindere mate gebruikt roségoud.

Bekijk onze prachtige collectie gouden sieraden en horloges in onze winkel in de Passage in Roosendaal.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »